
افسردگی پیش از قاعدگی، یکی از انواع اختلالات افسردگی است. زنانی که دچار این نوع از افسردگی میشوند، معمولا در هفتههای منتهی به قاعدگی با علائمی همچون روحیه غمگین، دلتنگی و بیحوصلگی مواجه میشوند. از آن جایی که این تغییرات کاملا بدون دلیل اتفاق میافتند و فرد نسبت به منشا آن آگاهی ندارد، میتواند بسیار کلافهکننده و نگرانکننده باشد. اگرچه این علائم بعد از دوره قاعدگی بهبود مییابند ولی در همان زمانی که ایجاد شدهاند روابط بین فردی زنان را به شدت مختل میسازد. بنابراین بهتر است که این علائم به موقع شناسایی شوند و راهکارهایی برای کنترل آنها به کار برد.
افسردگی پیش از قاعدگی چه علائمی دارد؟
علائم مربوط به افسردگی پیش از قاعدگی، در هفته آخر قبل از آغاز قاعدگی شروع میشود. این علائم پس از چند روز از آغاز قاعدگی بهبود مییابد و در پایان قاعدگی، قطع شده یا به حداقل ممکن میرسد. در این مدت حداقل 5 علامت، از علائم زیر باید مشاهده شود:
علائم عاطفی در افسردگی پیش از قاعدگی
ناپایداری عاطفی بارز. مثلا فرد دچار نوسانات روحی میشود. به طور ناگهانی غمگین شده یا گریه میکند. نسبت به طرد شدن حساسیت فوقالعاده پیدا میکند.
عصبانیت یا تحریکپذیری بارز. فرد خیلی زود و با کوچکترین محرکی از کوره در میرود. معمولا مادران، در این دوران شکایت میکنند که تحمل سر و صدای بچهها را ندارند و خیلی زود از دست آنها عصبانی میشوند یا با همسر خود بر سر مسائل جزئی دعوا میکنند. بعضی از خانمها نیز از مشکلات مربوط به محل کار خود، شاکی هستند.
- احساس ناامیدی یا افکار خودسرزنشی
- اضطراب یا تنش بارز و یا احساس برافروختگی و بیتابی
- کاهش علایق در اکثر فعالیت ها
- اشکال در تمرکز
- احساس فرسودگی بیش از حد و یا از پا درآمدن
علائم جسمی در افسردگی پیش از قاعدگی
در افسردگی پیش از قاعدگی برخی از زنان، علائم جسمی را نیز تجربه میکنند. این علائم جسمی عبارتاند از:
- حساسیت یا ورم پستانها
- درد مفاصل یا عضلات
- احساس ورم یا افزایش وزن
- بیحالی، خستهشدن سریع
- تغییر در اشتها. پر خوری یا میل به غذاهای خاص
- پرخوابی یا بیخوابی
علت افسردگی پیش از قاعدگی چیست؟
چرخه قاعدگی با یک سری تغییرات هورمونی همراه است. مهمترین هورمونهایی که در این چرخه تاثیرگذار هستند دو هورمون استروژن و پروژسترون هستند. با آغاز چرخه قاعدگی تغییراتی در میزان این دو هورمون ایجاد میشود که در برخی از زنان منجر به حساسیت بین فردی و بروز برخی علائم افسردگی میشود. در واقع در دو هفته اول چرخه قاعدگی، استروژن به مقدار زیادی ترشح میشود و در دو هفته آخر که با خونریزی همراه است ترشح استروژن کم و در عوض پروژسترون به مقدار زیادی ترشح میشود. به دلیل کاهش استروژن، معمولا خانمها در این دوران تحریکپذیرتر و حساستر خواهند بود.
مقاله پیشنهادی «آشنایی با اختلالهای اضطرابی و راهکارهای کاهش اضطراب»
چه طور علائم افسردگی پیش از قاعدگی را کنترل کنیم؟
همانطور که گفته شد علائم افسردگی پیش از قاعدگی در پایان چرخه قاعدگی به مرور بهبود مییابد. اما به دلیل اثرات مخربی که این علائم بر روابط بین فردی میگذارند و همچنین ماهیت تکرار شوندهای که دارند، لازم است که حتما به دنبال راهکارهایی برای کنترل آن باشیم. با مشاورلاین همراه باشید تا با این راهکارها بیشتر آشنا شوید.
-
ماهیت مشکل خود را بشناسید
برای بسیاری از خانمها، بروز چنین تغییراتی به طور ناگهانی بسیار گیجکننده و اضطرابآور است. ممکن است آن ها را نگران کند که دجار مشکل خاصی هستند و یا از دست خود کلافه و عصبانی شوند. اولین گام برای کنترل افسردگی پیش از قاعدگی شناخت این اختلال است. سعی کنید ابتدا ماهیت اختلال خود را بشناسید. در مورد تغییرات هورمونی که در این دوره اتفاق میافتد اطلاعات کسب کنید. این آگاهی به شما کمک میکند تا کاملا درک کنید که در بدن شما چه اتفاقی دارد میافتد و دلیل این تغییرات ناگهانی چیست. این موضوع تا حد زیادی شما را آرام می کند و از اضطراب شما می کاهد.
-
علائم اختصاصی خود را شناسایی کنید
به کمک مشاور آنلاین میتوانید علائم اختصاصی را که در هر دوره تجربه میکنید شناسایی کرده و راجع به آن ها صحبت کنید. مثلا خانمی ممکن است در این دوران به شدت نسبت به روابط بین فردی حساس باشد یا فرد دیگری در این مدت، به شدت پرخاشگر شود. مشاور آنلاین به شما کمک می کند تا بتوانید در مورد این علائم صحبت کنید و در مورد کنترل هر کدام از آن ها به شما راهکارهای اختصاصی ارائه میدهد.
مثلا مادری ممکن است نیاز داشته باشد، راهکارهایی برای کنترل خشم خود در این دوران یاد بگیرد یا خانمی نیاز داشته باشد حساسیت بین فردی خود را کاهش دهد. مشاور آنلاین همین طور به افراد کمک میکند تا مواردی را که به بدتر شدن علائمشان کمک میکند، شناسایی کرده و آن را کنترل کنند. به این منظور از یک جدول ثبت هیجان استفاده میشود. افراد آموزش میبینند که هیجانات خود را در این جدول ثبت کنند و آموزش میبینند که چه طور تغییرات هیجانی خود را ردیابی کنند.
-
مشورت با پزشک زنان
در صورتی که از علائم افسردگی پیش از قاعدگی رنج میبرید، بهتر است با پزشک زنان نیز مشورت کنید. در برخی موارد، تجویز داروهای خاصی میتواند به کنترل این علائم کمک کند. پزشک همچنین ممکن است تغییراتی در رژیم غذایی شما ایجاد کند.
-
کنترل هیجان های منفی
زندگی امروزی همواره با اضطراب و استرس همراه است. حساسیت زنان در این دوره نسبت به اضطراب و استرس بیشتر شده و تحریکپذیرتر میشوند. یادگیری تکنیکهایی برای کنترل این هیجانهای منفی به آرامش شما در این دوران بسیار کمک میکند.